Regelbau.dk

Genveje
Kort med forsvarsenheder
Alle bunkermodeller
 Hjem    Nyheder    2. verdenskrig    AtlantikWall    Regelbau    Galleri    Video    Links    Ordliste    Om    S�g    Facebook

Regelbau - Kriegsmarine - Navy - Marinen

 Generelt |  Opdeling |  Bunkere i Danmark |  Alle modeller
Hjem -> Regelbau -> Kriegsmarine

Marinens bunkere

Venstre kamprum i R502 - 1./MAA118
Her ses venstre kamprum i en 502 (Nr. 7 i 1./MAA118). Til venstre har vi indgangen med trapper og til højre har man hullet til skydeskåret hvor vagten sad og "bød velkommen" til evt. fjender.
I Marinen var man klar over at en vis standardisering af bunkere var nødvendig, men man koncentrerede sig mere om evnen til at skyde mod fjenden da dette var vigtigere på et skib i forhold til forsvaret.

De første standardiserede marinebunkere blev bygget i de lande man invaderede i 1939-40. Det bestod af standard bunkere og mindre bygninger omkring åbne kanonstillinger. Bunkerne havde 1 m tykke vægge og lofter (det halve af hvad hærens modeller), hvilket blev vurderet til at være effektivt nok. I midten af 1942 samtidig med bla. "Atlantikwall" programmet adopterede man 2 m vægge og mure fra hæren, da man på dette tidspunkt var igang med at designe 4 serier. Istedet for at bruge specifikke nummer-serier brugte Marinen et præfiks foran numrene. Det blev til følgende; M, Fl, S og V. Ser en nærmere beskrivelse i tabellen herunder.

Bogstav Beskrivelse
Fl Anti-luftskytsbatterier (Marine-Flakbatterien)
V forsyningsbunkere (Versorgung)
M Medium flådebatterier (Mittlere Marinebatterien)
S Tunge flådebatterier (Schwere Marinebatterien)

Marinens bunkere havde ofte former taget fra krigsskibe, fx var mange af dem bygget over flere etager. Mange af dem har faktisk direkte spejlinger af skibsinteriør.
Ofte blev der brugt mange stålplader og pansrede dele i marinens bunkere - hvilket ofte gjorde at de så mærkelige ud.

Da frygten for en invasion steg i de sidste år af krigen byggede man flere steder kasematter hen til kanonstillingerne, fx i Hanstholm II hvor man støbte Regelbau bunkere ved siden af de eksisterede åbne stillinger, for at bestytte kanonerne mod luftangreb.

Den største af Marinenens bunkermodeller der blev støbt i Danamrk var 4 stk. S75/S80 til 38cm kanonerne i Hanstholm I. For at få en fornemmelse af hvilke størrelser vi har med at gøre kan jeg oplyse at størrelsen på S75/S80 bunkeren er 30 x 63 x 9 meter og der blev brugt over 6500 kubikmeter beton til at bygge den.

Marinen brugte følgende typer bunkere(Som ved hæren har jeg ikke oversat titlerne):

- Firecontrolpost
- Emplacement for coastal artillery
- Emplacement for naval turrets
- Flak bunkers
- Searchlight bunkers
- Machinery bunkers
- Ammunition bunkers
© Regelbau.dk
04/04-2020